Πινακοθήκη "Η ΑΣΣΙΑ"
Κεντρική σελίδα
Έθιμα εορτών

Σε όλες τις γιορτές τα πάντα γίνονταν με την πρέπουσα σειρά και τάξη. 

Τα Χριστούγεννα που όλοι περίμεναν με αγωνία, η Πρωτοχρονιά, τα κάλαντα, η σήκωση κατά την οποία συνήθως γίνονταν τα χαρτώματα.
Αλλο μεγάλο γεγονός ήταν η Λαμπρή - η Ανάσταση Κυρίου που γινόταν με όλη τη θρησκευτική και εορταστική μεγαλοπρέπεια. 
Παραδοσιακός γάμος

Ο γάμος είναι ασφαλώς το πιο μεγάλο γεγονός στη ζωή κάθε ανθρώπου και σαν τέτοιο κατείχε την πιο σπουδαία θέση στη ζωή κάθε χωριού.  Η Ασσια επειδή έχει ιστορία πέραν των δύο χιλιάδων χρόνων, τα έθιμα ήταν ριζωμένα σε όλες τις διαδικασίες που σχετίζονταν με το γάμο, όχι μόνο κατά την εβδομάδα που διαρκούσε ο γάμος αλλά και πριν γίνει καν ο αρραβώνας.

Για να πετύχει και να διαρκέσει για πάντα έπρεπε να προϋπάρχει η αγάπη και να είναι όλοι σύμφωνοι στις δύο οικογένειες.  Να είναι της ίδιας οικονομικής, κοινωνικής ηθικής και θρησκευτικής τάξης.  Να είναι δηλαδή όπως έλεγαν "τέγγιν".

Κάθε οικογένεια που είχε παιδιά από νωρίς και ενόσω ήταν ακόμη παιδάκια, σκεφτόταν για τα αγόρια που νά'ναι το αυλοπότι που θα χτίσει και για το κόρίτσι να ετοιμάσει την προίκα της. 
Κεντρική σελίδα
Ασχολίες - τρόπος ζωής

Παλιά σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία και ήταν πιο εκτεθειμένοι στο έλεος της φύσης, στην εκμετάλλευση των κατακτητών και την απληστία των τοκογλύφων.  Οι βασικές καλλιέργειες ήταν τα σιτηρά οι ελιές το λάδι το κρασί και τα χαρούπια (που ονομάζονταν ο μάυρος χρυσός της Κύπρου).

Η ανομβρία όμως πάντοτε ήταν ο μεγαλύτερος βραχνάς και δεν είχαν που να ζητήσουν βοήθεια εκτός από το Θεό, με δεήσεις και τάματα στην Παναγία.

Οι γυναίκες στο σπίτι ύφαιναν τα ρούχα τους τα σεντόνια καουβέρτες και ότι άλλο χρειαζόταν το σπίτι.
Τέσσερις Εποχές

Κάθε εποχή τζι'η γιορτές της, κάθε μήνας με τα έθιμα του, τις ασχολίες, τις χαρές και τις αγωνίες του.